reklama

Test sprawdzający

Niniejszy test pozwoli Państwo sprawdzić swój stan wiedzy z zakresu pozyskiwania surowców pochodzenia zwierzęcego, kształtowania jakości a także najważniejszych cech fizykochemicznych mięsa i mleka.

Tagi dla tego testu: surowce zwierzęce

Podaj swoje imię:


Grubość włókien mięśniowych zalezy od:

  • gatunku zwierzęcia rzeźnego
  • rasy
  • wieku zwierząt
  • płci
  • wszystkie odpowiedzi są poprawne

W układzie CIE barwie czerwonej odpowiada parametr:

  • b
  • a
  • L
  • C
  • h

Przemiana energii zachodzi w :

  • cytoplazmie
  • mitochondriach
  • aparacie Golgiego
  • sarkoplazmie
  • jądrach komórkowych

Mięso w swoim składzie chemicznym zawiera najwięcej:

  • białka
  • tłuszczu
  • wody
  • składników mineralnych
  • witamin

W mięsie w największej ilości występuje:

  • witamina A
  • witamina D i K
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • witamina PP

OLD dla mleka klasy I powinno wynosić nie więcej niż:

  • 100 000
  • 200 000
  • 300 000
  • 400 000
  • 500 000

pH mleka świezego powinno wynosić

  • 6.5-6.8
  • 6.0-6.5
  • 5.5-6.0
  • 6.5-7.0
  • 6.8-7.5

Rasa bydła charakteryzująca się najwyższą mlecznością to:

  • Jersey
  • Simental
  • HF
  • Polska czerwona
  • Charolaise

Wśród białek mleka, najwyższy % udział stanowią:

  • albuminy
  • globuliny
  • lizozym
  • kazeiny
  • laktoferyna

Gęstość mleka mierzymy przy uzyciu:

  • aparatu HunterLaba
  • laktodensymetru
  • Bactoscanu
  • aparatu Bactrack
  • aparatu Kiejdahla




Najlepsze odpowiedzi
Tatiana10
Maksymalnie do zdobycia 10
Wszystkie odpowiedzi 1
Magazyn GSM - telefony komórkowe, specyfikacja
maniaKalnie - telefony komórkowe, testy
rtvManiaKalnie - co zobaczyć na Netflix, HBO, Disney
agdManiaKalnie - sprzęt agd
mobiManiaKalnie - rowery elektryczne