reklama

Surowce zwierzęce- właściwości fizykochemiczne

Test pozwoli Państwu sprawdzić swój poziom wiedzy z zakresu jakości i oceny fizykochemicznej mięsa i mleka. Test nie jest obowiązkowy. Za test zaliczony należy uznać test zdany na co najmniej 12 pkt. POWODZENIA! :)

Tagi dla tego testu: zwierzęce surowce

Podaj swoje imię:


Mleko nie powinno pochodzić od krów:

  • trzy tygodnie po porodzie
  • przed upływem okresu karencji
  • miesiąc przed porodem

Mleko odbierane codziennie musi byc schłodzone do temperatury:

  • 6 stopni C
  • 7 stopni C
  • 8 stopni C

Laktodensymetr służy do pomiaru:

  • gęstości mleka
  • pH mleka
  • temperatury mleka

dodatek 1% wody do mleka podnosi jego pkt zamarzania o:

  • 0.04 stopnie C
  • 0.06 stopni c
  • 0.2 stopnie C

Zawartośc OLD (jtk/ml) w mleku klasy I nie może przekraczać:

  • 500 000
  • 100 000
  • 400 000

Najwazniejszym białkiem mleka, przydatnym w przemysle serowarskim jest:

  • albumina
  • k-kazeina
  • laktoferyna

Rasą krów o najwyższej produkcyjności jest rasa:

  • Jersey
  • Simental
  • HF

Za barwę mięsa odpowiada:

  • odpowiedzi a i b sa poprawne
  • oksymioglobina i metmioglobina
  • mioglobina i hemoglobia

Białko w mięsie oznaczamy metodą:

  • Soxhleta
  • Grau Hamma
  • Kiejdahla

Spopielenie próbki mięsa w piecu muflowym następuje w temperaturze:

  • 650-700 stopni c
  • 550-600 stopni C
  • 400-550 stopni C

W mięsie w największej ilości wystepują witaminy:

  • D, w mniejszej ilości C
  • z grupy B
  • A i E

W ocenie barwy mięsa parametr "a*" oznacza:

  • udział barwy czerwonej
  • jasność barwy
  • udział barwy żółtej

Odczyn mięsa świeżego powinien mieścić sie w przedziale:

  • 5.7-6.2
  • 5.4-5.8
  • 4.8-5.2

Wada DFD najczęściej wystepuje u:

  • bydła
  • koni
  • trzody chlewnej

Do białek miofibryli zaliczamy:

  • aktynę, mioglobinę, kolagen
  • białko M, globulinę, elastynę
  • miozynę, troponinę, białko C

Blade, miękkie, wodniste, to mięso z wadą:

  • DFD
  • PSE
  • RSE

Mięso w swoim składzie zawiera przeciętnie:

  • 75% wody, 19% białka, 4% tłuszczu, 2% składników minerqalnych
  • 60% wody, 25% białka, 14% tłuszczu, 1* składników mineralnych
  • 56% wody, 24% białka, 12% tłuszczu, 7% składników mineralnych, 1% witamin

W skład sucheuj masy mleka wchodzi:

  • białko i tłuszcz
  • białko, woda, laktoza
  • białko, tłuszcz, laktoza

Gestość mleka powinna wynosić nie mniej niż:

  • 1.028
  • 1.053
  • 1.068

U krów z mastitis barwa mleka poddanego próbie alizarolowej zmieni zabarwienie na:

  • fioletową ze skłaczeniami
  • fioletowo-czerwoną (możliwe skłaczenia)
  • żółtą z bardzo wyraźnymi skłaczeniami




Najlepsze odpowiedzi
Tatiana19
Tatiana8
Maksymalnie do zdobycia 20
Wszystkie odpowiedzi 2
Magazyn GSM - telefony komórkowe, specyfikacja
maniaKalnie - telefony komórkowe, testy
rtvManiaKalnie - co zobaczyć na Netflix, HBO, Disney
agdManiaKalnie - sprzęt agd
mobiManiaKalnie - rowery elektryczne